Qarabag Media
Haqqımızda Əlaqə

QARABAĞ MƏTBƏXİ: Şuşa təamları

Tarix:10-05-2016, 14:47 Baxış Sayı:473 Kateqoriya:Manşet, Bölgə Özəlliyi

QARABAĞ MƏTBƏXİ: Şuşa təamları Azərbaycan mətbəxinin sorağı bütün dünya ölkələrinə yayılıb. Ölkəmizə gələn əcnəbi turistlər mütləq Azərbaycan mətbəxini dadmadan geri qayıtmaq istəmirlər. Xüsusən də, zəngin Qarabağ mətbəxinin növbənöv təamlarını. Qarabağ mətbəxinin zənginliyini peşəkar ekspertlərdən tutmuş bütün qarabağlılar da təsdiqləyir.

Qarabağın hər bir bölgəsinin özünəməxsus təamları var. Biz bu gün Qarabağ mətbəxinin tərkib hissəsi olan Şuşa mətbəxindən söhbət açacağıq.

Şuşa mətbəxi zənginliyi və özünəməxsusluğu ilə seçilir. Bu, şuşalılarla etdiyim söhbət zamanı daha da aydın oldu.

QARABAĞ MƏTBƏXİ: Şuşa təamları Azərbaycan Milli Kulinariya Assosasiyasının prezidenti Tahir Əmiraslanov bizimlə söhbətində qeyd etdi ki, Qarabağ mətbəxi Azərbaycanın ənənəvi milli mətbəx mədəniyyətinin tərkib hissəsidir. Tarixən başqa regionların mətbəxi ilə qarşılıqlı təmasda zənginləşərək həmin regionları da zənginləşdirib: “Qarabağ dənizdən uzaqda yerləşdiyinə görə, burada dəniz balığı deyil, çay balığından istifadə olunur. Ümumiyyətlə, Qarabağ mətbəxində balıq ön sırada yer tutmur”.

T.Əmiraslanovun sözlərinə görə, Şuşa mətbəxi olduqca zəngin mətbəxdir: “Bunun səbəbi orta əsrlərə gedib çıxır. Xanlıq dövründə Şuşaya o dövrün sayılıb-seçilən qonaqlar gəlirdi. Gələn qonaqları razı salmaq üçün xüsusi və qabiliyyətli aşpazlar Şuşaya toplaşırdılar. Necə ki, gözəl səs sahibləri Şuşada idilər. Eləcə də aşpazlar”.

Şuşanın məşhur xörəklərinə gəlincə T.Əmiraslanov bildirdi ki, o bölgənin kabab və plovlarının dadı tək Azərbaycana deyil, əcnəbi ölkələrə də səs salıb: “İlk olaraq şuşalıların sevdiyi “Qiyməli plov” haqqında danışım.

Pənahəli xanın dövründə hazırlanan plov

Bu plov Pənahəli xanın dövründə hazırlanırdı. Hazırlanma qaydası belədir:
1 kq qoyun əti maşından keçirilib yağda qovurulur. İçərisinə 20 qram zoğal axtası, 20 qram kişmiş vurulur. 500 qram düyü süzülərək qiymə ilə qat-qat qazana yığılıb dəmə qoyulur. Qazanın dibinə qazmaq hazırlamaq üçün lazım olanlar məhsullar isə bunlardır: 500 qram un, 1 yumurta, 100 qram yağ yoğurulub yuxa halına salınır və qazanın dibinə qoyulur.

Digər plov növü isə “Qırxbuğumlu aş”dır. Bu plovun hazırlanması üçün 1 kiloqram düyü ilıq duzlu suda 3 saat saxlanılır. Sonra düyü qaynadılan zaman 150 qram qırxbuğum əlavə edilir. Qazanın dibinə 500 qram qoyun əti düzülür. Ət olmadıqda düyünün üzərinə yumurta vurulur. Ət yığılıb üzərinə qırxbuğumlu düyü tökülür, yağ əlavə edilib dəmə qoyulur”.

QARABAĞ MƏTBƏXİ: Şuşa təamları Əslən Şuşadan olan Pərvanə xanım Qaraxani sevə-sevə hazırladığı Şuşa mətbəxi haqqında danışdı: “Şuşa mətbəxi digər mətbəxlərdən seçilir. Çünki burada olan ədviyyat və göyərtilər digər bölgələrdə yoxdur. Həmin ədviyyat və göyərtilər sayəsində xörəyin dadı başqa bir aləm olur. Şuşalıların ən sevimli plovlarından biri “Şeşdrengili aş”dır. Bu plovun hazırlanması 1kq düyü 3 saat ilıq suda saxlanılaraq qaynadılır, sonra süzülür. 150 qram yağ vurulub dəmə qoyulur. Böyük tavada 200 qram soğan qovrulur. Üzərinə zoğal axtası, kişmiş əlavə edilir, yuvalar açılır və həmin yuvalara yumurtalar vurulur. Sonra üzərinə duz, istiot, darçın tökülür. Süfrəyə ayrı-ayrılıqda verilir.

Qədim Şuşa yeməklərindən biri də “Canına çəkmə”dir. Bu xörək əsasən soyuq aylarda bişirilir. Bunun üçün 500 qram qoyun əti 200 qram noxudla birlikdə qaynadılır. Bişdikdən sonra içərisinə 300 qram yumru düyü tökülür. Suyu çəkilib yağa düşənə qədər bişirilir. Bişənə yaxın içərisinə 30 qram zoğal və ya zoğal axtası tökülür.

Digər xörək isə “Qəlya” adlanır. Bu yemək əsasən quzu ətindən hazırlanır. 500 qram quzu əti bişirilir. Yağa düşəndə içərisinə bişmiş şabalıd, gavalı turşusu, heyva doğranıb tökülür. Zəfəran, darçın, duz, istiot əlavə edilir”.
P.Qaraxani söhbətin sonunda onu da əlavə etdi ki, şuşalılar öz diyarlarından didərgin düşsələr də öz mətbəxlərini unutmayıblar.
/KarabakhİNFO.com/

Günel Cəlil


SON XƏBƏRLƏR
TORPAĞINA BAŞ ƏYƏRƏM EY VƏTƏN !
Bu gün Böyük Turançı Ziya Gökalpın doğum günüdür
Qubadlı rayon Tarix-Diyarşünaslıq muzeyi
Dağların Laçın aşığı - FOTO
“DQR”in sabiq “müdafiə naziri” saxlanılıb
Yeni dərs ili üçün tələbə qəbulu qaydaları açıqlandı
Sabah Azərbaycanda müşahidə olunacaq hava proqnozu
21 Azər soyqırımı haqqında kitab işıq üzü görüb
Turan-İran, yoxsa Turan-Avropa qarşıdurması? - I yazı
Diaspor sədri Novruz bayramı münasibəti ilə Azərbaycan xalqını təbrik etdi
Müdafiə naziri Novruz bayramı münasibətilə hərbi hospitalda olub
Azərbaycan filmləri beynəlxalq festivalda nümayiş etdiriləcək
Novruz bayramı münasibətilə hərbi hissələrdə “Açıq qapı” günü keçirilib
“Hiss edirsən ki, yaz gəlir, o, yaz ki…” – DEPTATNDAN “NOVRUZ” TƏBRİKİ
Həm vuranıq, həm hədəfiz biz!
Haşimov, vot vaşi artilleriya!
Dillərin toqquşması: İranda yaşayan Türklərin arasındakı ikidilliliyə ötəri bir baxış
Azərbaycanda Novruz bayramı qeyd olunur
Suriya rəhbərliyi BMT-nin xüsusi elçisini qəbul etməkdən imtina edib
Azərbaycan Cümhuriyyətini devirmək üçün «Qarabağ qiyamı»
Metroda baş verən terror aktından 23 il ötür
Bakıda DYP avtomobili ağır qəza törətdi: Yaralılar var
Ermənilərin gözü qarşısında onların bayrağına tüpürən azərbaycanlı əsir
Bütöv Azərbaycan tonqalı ətrafında Novruz şənliyi - FOTOLAR
Tramp: “Almaniyanın NATO və ABŞ-a böyük məbləğdə borcu yaranıb”
Müdafiə naziri bir qrup hərbi qulluqçuya "polkovnik" hərbi rütbəsi təqdim edib
Türkiyənin məşhur jurnalistləri Bilik Fondunda oldular
Faiq Ələkbərli Ankarada Türk Birliyindən, Konyada isə Alparslan Türkeşdən danışacaq
Evini satıb Qarabağ haqqında film çəkdi
Bakıda Macarıstan Günləri keçirilib